September 1, 2016

Tuinontwerp

Aan de basis van een prachtige tuin ligt een goed ontwerp. Het tuinontwerp is de basis voor het beplantings- en het verlichtingsplan én natuurlijk voor de aanleg van de tuin.

Om tot een doordacht tuinontwerp te komen doorloopt Tarental Ontwerpen samen met u de volgende stappen:

Allereerst bekijken we welke stijl het beste bij u past en welke sfeer de tuin moet uitstralen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar andere tuinen of blader door tuintijdschriften. Spreekt een landelijke-of een Japanse tuin u aan of zou u juist voor een moderne uitstraling kiezen? Bekijk daarbij niet alleen naar de tuin als geheel maar ook naar welke elementen u het meest aanspreken. Het mixen van elementen uit verschillende tuinstijlen kan tot zeer verrassende resultaten leiden.

Vervolgens onderzoeken we de functies die de tuin gaat vervullen. Hoe de tuin wordt gebruikt is voor elke tuineigenaar verschillend. De ene tuin wordt voor de kinderen ingericht, terwijl een ander de hele tuin als moestuin wil gebruiken. De functies bepalen voor een deel ook de routing in een tuin. De routing is de wijze waarop mensen zich door de tuin verplaatsen. Als er bijvoorbeeld dagelijks met fietsen door de tuin wordt gegaan moet je daarmee rekening houden met de ondergrond en de breedte van de paden. Door van tevoren te weten hoe u de tuin wil gaan gebruiken zal het uiteindelijke ontwerp het best op uw wensen aansluiten. Ook bekijken we welke Zichtlijnen er in de tuin zijn of kunnen komen. Zichtlijnen geven een tuin diepte en richting. Tuinonderdelen worden hiermee benadrukt en met elkaar verbonden.
Een goed gekozen zichtlijn kan ook het huis met de tuin verbinden en zodoende uw leefruimte vergroten. Een object aan het eind van een zichtlijn versterkt het effect.

Dan wordt de tuin ingemeten en met die gegevens wordt een plattegrond gemaakt. Een plattegrond op schaal geeft inzicht in de beschikbare ruimte. Als de verhoudingen op de plattegrond goed zijn, dan kloppen ze in de uiteindelijke tuin ook. Belangrijk zijn hierbij ook de deuren, ramen en in- en uitgangen van de tuin, deze kunnen belangrijk zijn voor het bepalen van zichtlijnen en de routing (zie hierboven) Daarnaast zorgen de juiste maten er ook voor dat de juiste hoeveelheden materiaal kan worden besteld tijdens de aanleg van de tuin.